Teknisk due diligence ved M&A: De viktigste punktene å huske på

Teknisk og IT-relatert due diligence er utrolig viktig under globale bedriftstransaksjoner fordi problemer med cybersikkerhet eller databeskyttelse kan føre til bøter og tap.

Adaptik
Adaptik
post@adapitk.no
Fire menn i svart dress som smiler utendørs.

Teknisk due diligence er prosessen hvor man analyserer og evaluerer teknologien, produktet, arkitekturen og prosessene i en organisasjon før M&A eller en investering i et selskap. M&A refererer til Mergers & Acquisitions, eller fusjoner og oppkjøp på norsk. M&A kan uten tvil være en viktig kilde til vekst og nye muligheter for et selskap, men da er det alltid viktig med grundig due diligence. Fokuset denne gangen blir på teknisk due diligence, men det er selvsagt mye annet som må analyseres i en slik sammenheng.

Hvorfor trenger man teknisk due diligence?

Teknisk due diligence er kanskje ikke den første formen for due diligence man tenker på i forbindelse med M&A, men det blir et viktigere og viktigere element i vår stadig mer digitaliserte hverdag. I dag er teknologi en viktig del av ethvert selskap, også de som ikke er direkte relatert til IT.

Dersom man for eksempel driver en hårsalong er det lett å tenke at teknisk due diligence ikke er nødvendig, men selv for et slikt selskap vil det tekniske være viktig. For eksempel kan det hende at kunders telefonnummer og navn lagres i en database i forbindelse med timebestilling, noe som kan bli et problem dersom sikkerheten ikke er god nok. Dersom uautoriserte personer får tilgang til telefonnumre, navn eller til og med betalingsinformasjon som tilhører kundene, kan det ikke bare gi selskapet et dårlig rykte, men også føre til bøter og andre alvorlige rettslige problemer.

Viktig data som tilhører selskapet, må også beskyttes. Dette inkluderer forretningshemmeligheter, informasjon om ansatte, og mye mer. Et problem med selskapets interne systemer kan også føre direkte til økonomisk tap, for eksempel ved at nettbutikken kan lures til å gi store mengder produkter utenbetaling.

 

Teknologi og data er en ressurs

Å beskytte kundens og selskapets data og cybersikkerhet er veldig viktig, og et selskap som ikke klarer å gjøre dette kan være problematisk i en M&A-situasjon. Når det er sagt, er det viktig å ikke bare se etter problemer når man gjør en teknisk due diligence, man må også se etter muligheter. Det finnes nemlig mange muligheter i god data. En database med kundeinformasjon er en glimrende mulighet til å bruke en av selskapets største ressurser, nemlig kundene. Man kan for eksempel gi tilbud til tidligere kunder for å prøve å vinne dem tilbake, noe man ikke kunne gjort uten denne kontaktinformasjonen. Data om hvordan kunder bruker selskapets produkter og tjenester, som for eksempel hvor ofte kundene kjøper noe fra selskapet kan hjelpe deg med å bygge modeller som kan bidra til forbedringer i selskapets salg og operasjoner.

Det er altså viktig å se de mange mulighetene teknologi og data bringer med seg, og hvordan dette kan påvirke verdien av en M&A-transaksjon. For eksempel kan det være fristende å kjøpe et selskap dersom man får en stor og nyttig database med på kjøpet, og et samarbeid med et selskap som har gode teknologiske løsninger eller verdifull data som kan vise seg å bli svært lønnsomt. Bare ikke glem det vi nevnte tidligere om potensielle problemer dersom teknologien ikke fungerer som den skal. Dette gjelder ikke bare sårbar database som kan bli hacket, men også et selskap som for eksempel er helt uavhengig av serverne sine uten å ha gode nok backup-løsninger.

Ikke undervurder nytten eller den potensielle skaden som kan forårsakes av teknologi og data, og pass på å inkludere den tekniske siden av selskapet i din neste M&A-relaterte due diligence!