De største M&A-risikoene i Europa og Norden

Selskapstransaksjoner som fusjoner og oppkjøp er kompliserte i seg selv, men ved ekspansjon til Europa og Norden dukker det opp enda flere utfordringer.

Adaptik
Adaptik
post@adapitk.no
Globus som viser de europeiske landene

Fusjoner og oppkjøp (M&A) er utrolig gode virkemidler for å fremme vekst og ekspansjon, men det kommer også med noen risikoer som ikke bør undervurderes. Ofte er det slik at når belønningen for å gjøre noe er høy, så er også ofte risikoen tilsvarende høy. Det er viktig å være klar over risikoen man tar. For at et selskap skal kunne oppleve vekst er det nødvendig å ta litt risiko, men dette bør være en kalkulert risiko. Etter hvert som selskapet blir større og mindre avhengig av vekst, kan det også være lurt å ta færre risikoer enn man gjorde i den største vekstfasen i starten av selskapets levetid.

Hva er fordelene med M&A under ekspansjon til Europa og Norden?

Dersom man ønsker å ekspandere til nye markeder slik som resten av Europa og Norden, så kan det være vanskelig å finne sin plass i det nye markedet ettersom selskapet og dets ansatte ikke har erfaring fra dette nye geografiske området. Dette er en av de store fordelene med M&A som verktøy under ekspansjon. Det kan ofte være en god ide og gå inn i nye markeder ved å kjøpe eller slå seg sammen med et selskap som allerede finnes på markedet som man ønsker å ekspandere til. Da får man fordelene av ansatte med lokal og verdifull erfaring, og eventuelt også en merkevare eller et produkt som flere lokale kunder er kjent med.

Å gå inn i et nytt marked gjennom en M&A-transaksjon er mye enklere og mer effektivt enn å prøve å gå inn i et nytt marked alene. Ikke glem at selskapet man slår seg sammen med eller kjøper opp også betyr en mindre konkurrent i markedet man forsøker å ekspandere til. Når det er sagt, kommer M&A-transaksjoner alltid med en risiko.

Risikoer ved M&A

Risikoen for å tape penger på en M&A-transaksjon er alltid til stede, og det er ikke slik at M&A er en «juksekode» som alltid fungerer for å komme inn i nye markeder. En risiko er å overvurdere hvor mye et selskaper er verdt, og dermed betale mer enn man burde for et oppkjøp. Dette er en av grunnene til at god due diligence er viktig for M&A. En ganske vanlig feil er å gå på jakt etter billige selskaper å kjøpe, og ikke tenke nok på kvaliteten; Det er som oftest en grunn til at et selskap er billig. Et billig selskap er ofte et selskap som ikke tjener spesielt mye penger, eller har mye gjeld, og dette kan bli skummelt dersom du kjøper det.

En annen grunn til at et selskap kan se ut som en god deal kan være at det lokale markedet er på vei ned, og at salgene faller måned etter måned. Dersom man prøver å kjøpe seg inn i et slikt marked, kan det bli en stor skuffelse og eventuelt føre til store tap. Dersom man tror man finner en god deal, må man gjøre grundig due diligence for å være sikker på at det faktisk er en god deal.

Kun når man har gjort grundig due diligence og er klar over alle risikoene ved selskapet og markedet, kan man vurdere om det er verdt det. Er man villig til å ta risikoen for å gripe muligheten, er det bare å kjøre på. M&A-risikoer er ofte verdt det.